Penyebab Penyakit

PENYEBAB PENYAKIT

PENYEBAB PENYAKIT-  Penyakit adalah keadaan tidak normal pada badan atau minda yang menyebabkan ketidakselesaan, disfungsi, atau tekanan/stres kepada orang yang terbabit atau berhubung rapat dengannya. Kadang kala istilah ini digunakan secara umum untuk menerangkan kecederaan, kecacatan, sindrom, simptom, keserongan tingkah laku, dan variasi biasa sesuatu struktur atau fungsi, sementara dalam konteks lain boleh dianggap sebagai kategori yang boleh dibezakan.

PUNCA PENYAKIT  – Terdapat pelbagai jenis penyakit yang mengancam manusia. Penyakit ini boleh disebabkan oleh kuman, bakteria, virus, racun, bada berasid,redikal bebas,kekurangan zat galian dlm.badan, kegagalan organ berfungsi, dan juga oleh penyakit baka/keturunan.

JENIS 2 PENYAKIT : 

a . Penyakit berjangkit

b . Penyakit genetik

c  . Penyakit autoimun

d  .Penyakit toksik

e .Penyakit kekurangan (zat]

f . Penyakit endokrin

g. Sindrom dan penyakit oleh etiologi yang tidak diketahui, atau punca bercampur

h . Ganguan neurologik dan sakit mental

i. Sakit psikogenik

j. Sakit keadaan

CONTOH JENIS2 PENYAKIT :

a . Penyakit berjangkit  – Salah satu kategori penyakit terbesar dan terkenal ialah penyakit berjangkit yang merupakan penyakit yang disebarkan oleh agen jangkitan/vektor seperti bakteria, fungi, parasit, virus, dan prion. Ada juga yang jenis penyakit yang disebarkan eg.. Penyakit Taun, Cirit-birit, Influenza, Penyakit Malaria, Batuk Kering, penyakit Creutzfeldt-Jacob, Wabak Babun, cacar, Demam Lembah Rift, Chagas, Ebola, , Demam Lassa, Sindrom Pernafasan Akut yang Teruk , penyakit bawaan seks, HIV/AIDS

b. eg .. .  Penyakit genetik yang disebabkan oleh kekurangan, keterlebihan, atau kecacatan gen dalam DNA orang yang terbabit . eg . Fibrosis Sistol, Homosistonaria, Korea Huntington, distrofi otot, fenilketonuria, porfiria, anemia sel sabit, Tay-Sachs, Thalassaemia, Sindrom Down, buta warna, serta von Hippel-Lindau, .

Keadaan kecederaan, kecacatan, atau ketidakgunaan (disuse)., Angin Ahmar/strok, artherosklerosis, atrofi, , rabun.

c . Penyakit autoimun  yang disebabkan oleh sistem pertahanan badan menyerang tisu badan sendiri.. – eg .  Arthritis Sendi, Sklerosis Berbilang, penyakit kencing manis, Scleroderma, Myasthenia Gravis ,SLE

d .  Penyakit toksik  disebabkan oleh pendedahan berlebihan kepada toksin alam sekitar seperti logam berat . eg . argiria, hepatitis alkohol; keracunan besi, iron poisoning; keracunan plumbum, lead poisoning;

e .  Penyakit kekurangan (zat]  yang disebabkan oleh kekurangan zat dalam makanan tertentu . eg .  beri beri, riket, skurvi, kudis, anemia (kekurangan zat besi), … (lihat juga vitamin dan garam mineral)

f .  Penyakit endokrin    eg . ( kelenjar pineal, kelenjar tymus, kelenjar adrenal, kelenjar tiroid/gondok, kelenjar pankreas dan kelenjar sex.  Sindrom dan penyakit oleh etiologi yang tidak diketahui, atau punca  Alzheimer, Barah, hipoglisemia, sindrom keletihan kronik, neuromiotonia (sindrom Isaac), Sindrom Guillain-Barre, Sindrom Stevens Johnson, Meniere

g  . Gangguan neurologik dan sakit mental   eg . schizophrenia, gangguan dwipolar, kerunsingan, masalah konpulsif-obsesif, gangguan pemakanan, dementia

h. Sakit psikogenik    eg . sensitif terhadap bahan kimia, masalah dalam social

i. Sakit keadaan        eg . psoriasis, ruam poison ivy

j. Penyakit yang disebabkan oleh kepercayaan pesakit sendiri; dan penyakit yang menggabungkan jenis-jenis penyakit tersebut, termasuklah yang disebabkan oleh punca yang tidak diketahui.

PUNCA PENYAKIT: PERUT YANG MENYIMPAN MAKANAN KITA :

Makanan yang   kita MAKAN : Makanan yg . kita makan sama ada makanan bersih atau tidak bersih mengandungi toksid melalui  proses yg . sama . Ketika manusia memakan makanan dengan bahan-bahan kimia atau bernafas dalam unsur-unsur tersebut, secara bertahap toksin-toksin akan menumpuk pada organ tubuh anda dan dalam waktu singkat akan menyerang sel-sel tubuh dan system kekebalan tubuh.

Dalam waktu yang tidak lama toksin/racun akan dapat menemukan jalan masuk kedalam darah, dan menyerang 3 (tiga) fungsi toksifikasi ;

 1. sistem pencernaan ( lambung , isi perut, usus kecil dan usus besar)
 2. Sistem Penyaringan ( hati, kulit, rahim dan ginjal ).
 3. Sistem Endokrin ( kelenjar pineal, kelenjar tymus, kelenjar adrenal, kelenjar tiroid/gondok, kelenjar pankreas dan kelenjar sex.

Penyerangan tersebut akan melemahkan badan yang menyebabkan anda mudah sakit, lesu, lemah dan terjadi penuaan dini, mempengaruhi fungsi sistem pencernaan, membahayakan kesehatan dan dapat menyebabkan sakit yang serius dalam jangka panjang.

Para dokter percaya bahwa toksin-toksin yang terkumpul didalam tubuh adalah penyebab utama datangnya penyakit bukannya kuman-kuman. Bakteri atau kuman-kuman hanya berdampak ketika terlalu banyak sisa-sisa pembuangan (toksin) didalam tubuh kita sehingga menyebabkan tubuh kita lemah dan daya tahan tubuh menurun. Sumber penyakit manusia 90% berasal dari Usus (Kolon) yang tidak bersih/tidak sehat.

Makanan yang dimakan tiap hari akan meninggalkan sisa pada permukaan dinding usus. Tumpukan sisa makanan mengendap dari waktu ke waktu yang akan menyebabkan toxid (bahan beracun). Selanjutnya toxid (bakteri, fungi, dan parasit) akan masuk ke dalam sistem peredaran darah sehingga menghasilkan toxin(racun) dalam darah[kita diserang oleh toksin-toksin yang mengendap dalam tubuh kita.

Toksin dapat berasal dari udara disekitar kita serta makanan yang kita makan yang mungkin berasal dari sumber sumber yang telah terkena pencemaran. Makanan-makanan tersebut seringkali  mengandung bahan pengawet, pewarna, perasa buatan, hewan ternak dan tumbuh tumbuhan yang berkembang biak dengan pakan atau pupuk yang berasal dari bahan kimia.]

Sirkulasi yang berulang ini merupakan sumber timbulnya berbagai penyakit, antara lain : kanker, tumor, sembelit, wasir, jerawat, stroke, lumpuh, terlalu gemuk dan terlalu kurus, rematik, ngilu-ngilu, lupus, penyakit jantung, bintik-bintik penuaan, flek- flek pada wajah, haid tidak normal, menopause, dan penuaan dini, glukoma, penyakit liver (hati), masalah pada usus dan pencernaan, penyakit maag (lambung), kencing manis (diabetes), penyakit kulit dan alergi, insomnia, sulit tidur.

PENDAPAT  PENYAKIT BERPUNCA DARIPADA   PERUT :

a. Nabi Muhammad SAW bersabda bermaksud “Sumber dari segala penyakit adalah perut, perut adalah gudang penyakit dan berpuasa itu obat” (H.R. Muslim)

b. Sir Arbuthnot Lane,M.D – London : “Saya telah mengalami  bahawa banyak kes-kes-kes pembedahan dapat dihindari dengan cara  mencuci usus, karena 90% dari penyakit manusia dimasa kini disebabkan oleh usus yang kotor dan tidak berfungsi dengan normal”

c . Dr.Norman Walker,Dsc, Phd – USA : “Cuci usus akan  menghilangkan sembelit, rasa lesu, penyakit lemah

d . Henry B Beyler seorang Doktor di USA telah membuat 4  (empat) kesimpulan dari pengalaman beliau dibidang  kesehatan selama 55 (lima puluh lima) tahun :

i . Penyebab segala penyakit bukan dari bakteria, melainkan racun/toksin yang berawal dari keracunan makanan. Toksin/racun ini menyebabkan rusaknya sel tissu sehingga terjangkit bakteria.

ii . Dalam banyak kasus penggunaan obat untuk penyembuhan penyakit berbahaya, efek samping dari obat tersebut dapat membawa kematian .

iii . Makanan organik adalah pilihan terbaik untuk mengusir penyakit dan menguatkan tubuh.

iv . Naturopati memadukan teori dan praktikal pemahaman pengobatan alami, manusia . mengalami sakit karena toksin yang terkumpul secara terus menerus didalam tubuh REDIKAL BEBAS : Radikal bebas ialah atom atau molekul yang sangat aktif dan tidak stabil kerana mempunyai satu elektron tidak berpasangan dalam strukturnya. Saintis juga menganggarkan lebih 10,000 radikal bebas menyerang kita setiap hari .

PUNCA REDIKAL BEBAS :

a . boleh mempercepatkan proses penuaan dan dan meningkatkan risiko penyakit seperti jantung, strok, kencing manis, artritis dan kanser menyerang dan merosakkan sel badan kita setiap hari .

b . Radikal bebas dikenal pasti berpunca daripada beberapa sumber, iaitu: Makanan tidak sihat — Makanan berlemak, bergoreng dan hangus (seperti kepingan hitam pada sate atau ikan bakar).

C . Minuman beralkohol   d . Rokok — Sebatang rokok dikatakan membebaskan 3 trilion radikal bebas ke dalam sistem peredaran darah.

e  . Tekanan — Semua bahan kimia dan sesetengah hormon endokrin menghasilkan radikal bebas.

f  . Bahan kimia toksik (seperti racun serangga).g  . Pencemaran alam sekitar.  h . Penghasilan radikal bebas berlaku sepanjang masa dan ia sukar dikawal. PENYAKIT2 BERPUNCA DRP.REDIKAL BEBAS : Diantaranya, Cancer, penyakit jantung dan pembuluh darah, pikun, katarak, dan penurunan fungsi kognitif. Proses penuaan dini juga berhubungan dengan radikal bebas ANTIOKSIDAN : Antioksidan adalah bahan yang dikenal pasti dapat menghapus atau melemahkan radikalbebas dengan mendermakan satu elektron atau mendermakan satu elektron atau mendermakan satu elektron kepada radikalbebas

PERANAN ANTIOKSIDAN DLM REDIKAL BEBAS :

a  . Antioksidan adalah bahan yang dikenal pasti dapat menghapus atau melemahkan radikalbebas dengan mendermakan satu elektron atau mendermakan satu elektron kepada radikalbebas

b . antioksidan bertindak menstabilkan radikal bebas, sekali gus melindungi kerosakan sel badan

c . Pigmen yang memberi warna kepada sayur dan buah yang secara umumnya dipanggil fitokimia inilah sumber antioksidan terbaik.

d . kita disaran mengambil lima hingga sembilan hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.[ saranan pakar pemakanan itu sukar diamalkan].

e . kaedah penyediaan makanan yang kurang baik, bahan antioksidan boleh hilang begitu saja.

SUMBER RADIKAL BEBAS :

Faktor luaran – ubatan,bahan  kimia,makanan, alkohol, pencemaran, rokok, radiasi,

Faktor dalaman metabolisma : oksigen,air,makanan

FAKTOR2 YG. MELEMAHKAN BADAN:

a . Pencemaran alam

b. Gaya hidup

c . makanan dan minuman

d . tekanan

AKIBAT KEKURANGAN OKSIGEN DALAM BADAN  ..

badan manusia tidak berfungsi dengan berkesan disebabkan kekurangan oksigen. Kekurangan oksigen yang kronik, atau keadaan anaerobik, pada tahap sel akan membawa kepada pengumpulan toksin berbahaya dan kumuhan berasid di dalam sistem kita, menjadikannya tempat pembiakan bakteria, virus dan patogen. Lebihan kumuhan berasid di dalam badan manusia adalah penyebab utama penyakit. Keadaan anaerobik boleh menyebabkan mutasi sel.

a . Keujudan berbagai penyakit – lemah badan,letih,masalah peredaran darah,penghazaman tidak sempurna,sakit otot,pening, kurang ceria, hilang ingatan, badan berasid, komplikasi bronkiol, membiaknya cell cancer, serangan sakit jantung, diabetes,stroke dll.

KEPENTNGAN OKSIGEN DALAM  BADAN :

a . cell cancer,virus dan bakteria tidak dapat merebak dalam persekitaran oksigen yg. Tinggi, radikal bebas tidak dapat menyerang badan , pH badan tingi beralkali badan bertambah sihat dan serangan penyakit2 dapat dihindarkan . BADAN BERASID : Kandungan asid dlm. badan/dalam darah Tinggi. PH mengukur keasidan secara relatif atau kealkalian sesebuah larutan. PH 7.0 adalah neutral dan dari 0-7 menandakan keasidan dan dari 7-14 menandakan kealkalian. Boleh di uji pd air liur, air kencing dan darah. Tahukah anda bahawa tubuh manusia perlu mengekalkan hemeostasis dalaman agar mampu berfungsi sebaiknya. Hemeostasis dalaman adalah merujuk kepada keseimbangan pH dalam persekitaran tubuh manusia itu sendiri. Misalnya, tubuh badan yang berasid akan menyebabkan tubuh tidak dapat berfungsi sebaiknya SIMPTOM badan berasid :: mudah berasa penat, suhu badan yang rendah dan kecenderungan untuk menghidap penyakit. spt., ruam atau kegatalan di kawasan-kawasan peluh, kulit kering, kuku dan rambut yang rapuh dan rosak, kekejangan, dan ulser mulut. SEBAB badan berasid:a.amalan pemakan yang tidak sihat eg.

A. Makanan dan minuman bergula.

B.  Makanan siap proses atau sejuk beku,

C. Pastri, kek, biskut serta apa-apa yang terdiri dalam kategori karbohidrat ‘halus’

D. Alkohol. Selain itu,tabiat merokok, tidur yang tidak mencukupi, malah cenderung berfikiran negatif dan meletakkan diri dalam tekanan juga menyumbang kepada penghasilan asid dalam badan. Kurangkan merokok, betulkan tabiat tidur, serta sering berfikir positif .

AKIBAT asid berlebihan

A.organ-organ serta tisu badan berdekatan pengumpulan asid berlebihan akan sukar mendapat bekalan darah.

Selain itu kadar oksigen dalam darah akan menurun. Lebihan asid juga boleh memberi tekanan kepada buah pinggang,

B. Kalsium juga tidak dapat diserap dengan baik, menjadikan tulang rapuh

C. cell kanser menjadi ‘subur’ atau berkembang dengan pesat kerana ia ‘hidup’ dalam persekitaran berasid.

Makanan Berasid :eg: Madu yang diproses, gula putih, gula perang, pemanis tiruan seperti nutra sweet dan equal, buah dalam tin, ceri masam, plum, beri hitam, cranberri, prun, bayam yg dimasak, kentang tanpa kulit, coklat kacang pecan, gajus, kacang tanah dan walnut, minyak jagung, roti, nasi, pasta, tepung gandum, ayam, daging lembu, daging babi, aiskrim, susu lembu, keju, telur, yogurt, minuman bergas, teh, kopi dan bir.

SYOR PAKAR :kita perlu mengambil makanan dalam pecahan 80 % makanan beralkali dan 20 % makanan berasid untuk mengekalkan kesihatan serta meningkatkan daya ketahanan badan .

Terdapat 3 fasa keasidan tubuh manusia berikut:

Fasa 1 :  Sedikit berasid : Simptom:eg. Banyak kahak dan lender , Sakit sendi dan otot , Sejuk di tapak tangan dan kaki , Kurang daya seksual , Pening atau sakit kepala , Mudah alah pada makanan atau barang peribadi seperti sabun, syampu, krim muka dll., -Pedih ulu hati , Bau air kencing yang kuat , Keletihan , PMS, Mudah panik, sembelit, sakit kepala, kembung dan kebas lidah. Kesan jika tidak dirawat: Jika tiada langkah pemulihan segera terhadap simptom-simptom ini, tubuh manusia akan menjadi lebih berasid dan akan masuk ke fasa seterusnya.-

Fasa 2 :  Sederhana berasid – Simptom:eg. Bengkak atau inflames , Gegata , Mati pucuk,, Migrain,, Jangkitan virus, endometriosis, ekzema, psoriasis dan tekanan perasaan, Nyanyuk, Bronchitis , nsomnia , Jangkitan kulat ,Resdung, Asthma , Alergik dan jangkitan kuman. Kesan jika tidak dirawat: Jika dibiarkan tanpa rawatan, komplikasi penyakit akan semakin kritikal dan membawa ke Fasa ke 3.

Fasa 3 :  Sangat berasid. Simptom:eg. Kanser, Schizophrenia , SLE, TB, Rheumatoid Athritis . Ramai penyelidik dan pakar perubatan bersetuju bahawa pertahanan terbaik terhadap bakteria, virus dan penyakit kronik adalah badan yang beralkali.

Keseimbangan pH badan adalah pertahanan pertama bagi sistem imun anda. Semakin ramai saintis mendapati bahawa bakteria, virus, fungi dan juga sel kanser dapat membiak dengan pantas dalam darah berasid tinggi, tetapi tidak dapat hidup dalam persekitaran alkali yang sihat. Jadi tahap pH yang ideal bagi badan manusia dan darah adalah antara 7.35 dan 7.45.

Badan kita juga akan menjadi berasid daripada cara hidup yang berasid seperti cara pemakanan yang tidak seimbang, kurang bersenam, tekanan yang tinggi dan juga kekurangan tidur.

KEPERLUAN ZAT GALIAN DALAM MANUSIA :

Tidak dapat dinafikan, minuman dan makanan yang kita ambil seharian sudah kurang  nilai khasiatnya. Mengikut kajian, manusia memerlukan sekurang-kurangnya 60 jenis zat galian disamping pelbagai vitamin. Kehadiran zat galian yang mencukupi adalah pemangkin kepada pelbagai aktiviti yang dilakukan oleh vitamin-vitamin di dalam badan.

Dengan kata lain, badan perlu dilengkapkan dengan zat galian sebelum kita berfikir panjang tentang pengambilan vitamin. Persoalannya, mengapakah pengambilan vitamin-vitamin lebih dititikberatkan daripada pengambilan zat galian ? Mungkin kerana zat galian sukar didapati. Hakikatnya, kita telah banyak kehilangan zat galian ke dasar lautan akibat penggunaan tanah yang tidak seimbang.

PENCEGAHAN PENYAKIT : Jangan lupa ambil supplement yg.berkualiti seperti Produk Shaklee ,Produk Primadona Worldwide atau Produk Tasly [Untuk membersih saluran darah kita] berpunca  drp. pelbagai jenis penyakit yang mengancam manusia. Yg. disebabkan oleh kuman, bakteria, virus, racun,badab berasid,redikal bebas,kekurangan zat galian dlm.badan, kegagalan organ berfungsi, dan juga oleh penyakit baka/keturunan.boleh diatasi dengan mengambil makanan yg. bersih tidak berasid tapi beralkali dan jauh drp. Makanan tercemar dgn. dalam jumlah secukup untuk keperluan badan tanpa berlebih-lebih . Disamping makan keperluan senaman/exercise mesti diutamakan .

Jangan lupa ambil supplement yg.berkualiti seperti Produk Shaklee ,Produk Primadona Worldwide atau Produk Tasly [ Untuk membersih saluran kita ] .

faktor-penyumbang bdan lemah

lemak

 

sel-induk
4

5
6

7

8

9

 

Kesemua inilah punca kita tidak mendapat punca mineral yang mencukupi dan menyebabkan masalah kesihatan.

APAKAH KESAN KEKURANGAN MINERAL DALAM BADAN ?

Fungsi Zat Galian Pilihan

Fungsi Zat Galian Pilihan serta Unsur Surih

Mineral bertindak sebagai kofaktor ezimatik yang menggalakkan kadar metabolisme sel. Ia membantu menampung 20,000 fungsi hormon badan serta mengekalkan keseimbangan asid-alkali di dalam badan. Justeru, apabila se-sel mendapat kandungan meinral yang optima, ia berupaya membaik-pulihan proses penyembuhan secara semula jadi. Berikut adalah fungsi beberapa zat mineral, iaitu:-

 • Magnesium:- menguatkan hati salur darah, mengurangkan tekanan, mengurangkan risiko menghidapi penyakit strok atau terkena penyakit jantung. Kekurangan magnesium membawa kesan buruk kepada fungsi jantung, konvulsi otot serta ketidak stabilan emosi.
 • Boron:- Bagi penghadaman kasium. Kekurangan zat boron boleh menjejaskan penyerapan magnesium dan kalsium ke dalam badan. Ini boleh melambatkan pertumbuhan tulang dan meningkatkan tekanan darah.
 • Natrium (Sodium):- Menyelaraskan keseimbangan air dengan kalium,mengekalkan penembusan bendalir badan dan menambahkan selera. Kekurangan natrium akan menyebabkan kekurangan selera da kelesuan otot
 • Kuprum (Copper):- Membina banyak bahan di dalam badan dan mencegah penuaan. Kekurangan kuprum menyebabkan anemia, penyakit nutrisi dan kekurangan pigmen rambut.
 • Iodine:- Menyingkirkan lemak yang berlebihan, menggalakkan pertumbuhan rambut dan kulit serta merupakan bahan struktu bagi hormone tiroid. Kekurangan iodine menyebabkan keguguran rambut dan mengganggu proses pertumbuhan.
 • Forforus (Phosphorus):- Meningkatkan stamina badan dan melegakan kesakitan. Ia juga menguatkan tulang dan gigi dengan bantuan kalsium.
 • Kalsium:- Penting untuk fungsi urat-sarat, penghadaman lemak dan protin,kesihatan tuang dan gigi, fungsi otot dan pembekuan darah.
 • Zat besi (Iron):- Pembentukan darah,fungsi daya-tahan badan, membawa oksigen dan menambahkan sel darah merah .Kekurangan zat besi menyebabkan anemia dan keguguran rambut.
 • Klorin:- Membersihkan bahan-bahan buangan dalam badan, dan mengimbangi tekana darah.
 • Kobalt:- Berguna dalam pembentukan vitamin B12,penghadaman asid lemak dan pembentukan sel darah merah.
 • Sulfur:- Pembentukan protein, penggabungan kolagen, tulang dan ligament.
 • Selenium:- Penggerak bagi daya-tahan bada, fungsi otak dan anti-oksidan.
 • Nikel:- Mengawal peranan daya-tahan badan dan perkembangan  otak.
 • Silicon:- Peranan enzim, kofaktor dan penggabuungan tisu-tisu.
 • Mangan:- Pembentukan tulang serta penghadaman lemak.
 • Kromium:- Peranan enzim dan kofaktor
 • Zink:- Membantu dalam fungsi endokrin dan sistem saraf.

10

 

BERHATI-HATI DENGAN 4 MAKANAN INI

Mee Segera

Tahu tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas? Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya tahan lama. Katakanlah, hari ini anda makan mee segera , dan esoknya korang terasa nak makan mee segera lagi, jangan makan ok. Pastikan anda makan 3 hari berikutnya kerana wax mengambil masa selama 3 hari untuk dihadam. Bayangkanlah kalau anda makan mee segera setiap hari, berapa banyak kandungan wax yang terkumpul dalam perut anda. Dan ini sebenarnya boleh menyebabkan kanser yang boleh membawa maut.

Sardin

Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti betapa buruknya amalan makan sardin ialah ketumbuhan fibroid di dalam rahim. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan.

Minuman 3 in 1

Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis penyakit kronik. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman coklat 3 in 1 seberat 28 gram,terdapat 55.6 % kandungan gula di dalamnya yang bersamaan 3 sudu teh manakala kopi (20 gram) ialah sebanyak 51.5 % kandungan gula bersamaan dengan dua sudu teh gula. Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer.

Panadol

Panadol adalah ubat yang bertoksik kepada tubuh manusia. Ia akan merosakkan organ hati dan Panadol akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Panadol ni sebenarnya adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak kita consumed, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan kita. Bererti kita perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka yang terpaksa melahirkan anak secara bedah, ubat tahan sakit yang diberi mestilah tinggi dosnya. Tapi kalau terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup dos ubat tahan sakit yang diberi tadi akan memberikan kesan sifar terhadap kesakitan yang kita alami dan kita perlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.

Seboleh bolehnya elakkan la 4 jenis makanan kat atas. Cari makanan alternatif lain macam roti(terutama roti serat), biskut, dan lain lain yang bukan makanan segera. Sayangi diri kita, kalau dah sakit nanti lagi banyak duit yang kita kena keluarkan….

11